Dietna prehrana

Od ministrstva za šolstvo in šport smo prejeli okrožnico, v kateri so bile podane informacije o sprejetih priporočilih za medicinsko indicirane diete. Glavni razlog poročil, ki jih je julija 2018 potrdil tudi Razširjen strokovni kolegij za pediatrijo je vse večje število otrok z različnimi dietami, ki niso medicinsko utemeljene in imajo lahko škodljive učinke za otroke, predstavljajo pa tudi veliko in nepotrebno breme vzgojno-izobraževalnim zavodom, ki so otrokom dolžni zagotavljati dietno prehrano.

V Priporočilih za medicinsko predpisane diete je določeno, kdo predpiše indicirano dieto, za koliko časa se izdaja potrdilo in potrebne informacije v zvezi z navodili staršem ob uvedbi diete. Ministrstvo za zdravje je avgusta 2018 zdravstvene zavode seznanilo s priporočili in z obliko potrdil.

Starši morajo ob ugotovljeni potrebi po medicinsko indicirani dieti, ob spremembah ali ob ukinitvah diete o tem šoli dostaviti potrdilo, ki ga je izdal zdravnik. V primeru trenutno veljavnih potrdil staršem ni potrebno dodatno dostavljati še nova potrdila na priporočenih obrazcih.

Šola brez potrdila o medicinsko indicirani dieti ne zagotavlja dietne prehrane.

 

Seznam medicinsko indiciranih diet:

 1. Alergijska dieta brez kravjega mleka
 2. Alergijska dieta brez jajc
 3. Alergijska dieta brez pšenice
 4. Alergijska dieta brez arašidov
 5. Alergijska dieta brez drevesnih oreščkov
 6. Brezglutenska dieta
 7. Dieta pri laktozni intoleranci
 8. Dieta pri fruktozni intoleranci
 9. Sladkorna dieta-štetje OH
 10. Dieta pri motnjah presnove
 11. Dieta pri drugih kroničnih boleznih
 12. Individualna alergijska dieta: _____________________

  Katja Bokal, vodja šolske prehrane

Obrazca pri uveljavljanju in ukinitvi dietne prehrane: