Tudi v letošnjem šolskem letu se je naša šola vključila v projekt Simbioza GIBA. Le-ta letos poteka na nekoliko spremenjen način, in sicer tako, da so aktivnosti razporejene čez cel mesec maj. Vsak teden nas čaka nova aktivnost oz. izziv. Lepo vabljeni k sodelovanju.

Mira Sovinc in Marija Pintar

🌲💛🌳V. GIBAlni IZZIV

Tokrat vas vabimo, da se odpravite v gozd! Povabite s seboj še koga, ki vam je drag, ali pa se odpravite sami in uživajte v družbi samih sebe. Hodite po gozdu, naj vas prevzame zelena v vseh odtenkih, oglejte si drevesa in se ustavite pri tistem, ki vam je še posebno všeč, zaprite oči in ga objemite – dopustite drevesu, da vam vrne energijo in ljubezen. Dokaz opravljenega izziva pričakujemo na naslovu simbiozagiba@simbioza.eu. Vsi prejeti dokazi sodelujejo v žrebu za simbolično nagrado.

🙇💪💆V. GIBAlni MIT ali RESNICA

Letošnja novost naše akcije so bili GIBA MITI ali RESNICE, ki so se vseh pet tednov dotikali predvsem skrbi za naše duševno zdravje. V tem letu so se negotovosti, strahovi in skrbi dotaknili čisto vsakega izmed nas, zato se nam je zdelo pomembno poudarjati pomen skrbi (tudi) za duševno zdravje in destigmatizirati iskanje pomoči. V zadnjem tednu vam želimo sporočiti nekaj, kar naj velja za vedno in za vsakega izmed nas – težave z duševnim zdravjem niso odraz šibkosti posameznika, nastanejo kot produkt različnih dejavnikov, od vsakega, ki se z njimi sooča in jih rešuje pa terjajo neverjeten pogum in moč, ki ju moramo občudovati!

💫💮🍀V. GIBA NAVDIH

Še zadnjič nam dovolite, da vas GIBAlno navdihnemo – tokrat z vajami, ki spodbujajo čuječnost. Čuječnost je način zavedanja svojega doživljanja, ki ga spremlja odnos sprejemanja, odprtosti in radovednosti, za gibanje pa je čuječnost zelo koristna tudi zato, ker pozornost usmerja na trenutno (gibalno) izkušnjo.

🎁🎉🎈SIMBIOZA GIBA 2021 NAGRADNI NATEČAJ

Še en teden časa imate, da s svojimi foto, video in literarnimi prispevki sodelujete tudi pri izvedbi Simbioza GIBA 2021 nagradnega natečaja, ki letos poteka na temo SKRB ZA DOBRO DUŠEVNO IN FIZIČNO POČUTJE V ČASU EPIDEMIJE COVID-19. Vaše prispevke pričakujemo na elektronski pošti: simbiozagiba@simbioza.eu.

🌼IV. GIBAlni IZZIV

V tokratnem izzivu vas, po prijetnem plesu v katerem smo uživali pretekli teden, vabimo, da se srečamo v naravi! Odpravimo se na bližnji hrib ali kak drug sprehod, ki je morebiti za naše fizično stanje bolj primeren, a ob poti bodimo pozorni na vse kar raste in živi v naravi – naberimo si pisan šopek travniškega cvetja, ki ga je v teh tednih na pretek in z njim razveselimo sebe ali pa našo ljubo osebo. Kot je že v navadi vas vabimo, da nam pošljete dokaze opravljenega izziva (foto dokaz vašega sprehoda) na naš elektronski naslov simbiozagiba@simbioza.eu in tako sodelujete v žrebu za krasno simbolično nagrado!

 

🍀IV. GIBAlni MIT ali RESNICA

Kako pomembno je ohranjati duševno zdravje med epidemijo in kako lahko to storimo sami, vam v preprostih nasvetih, kažemo v tokratnem MITu ali RESNICI. Nujno je namreč, da se zavedamo, da svoje (slabše) počutje lahko spremenimo in da se ne predamo malodušju – namesto tega lahko z malimi koraki aktivno izboljšamo svoje počutje!

 

☀IV. GIBALNI NAVDIH

V tokratnem GIBA navdihu potujemo med tibetanske menihe, ki že tisočletja izvajajo svoje znamenite telovadne vaje pomlajevanja in dolgega življenja. Vabimo vas, da jih preizkusite, lahko jih delate kadarkoli v dnevu, najbolje pa je, da z njimi začnemo dan, na tešče ali pa si prej privoščimo vodo z limono. Kot vsako vajo, se tudi te vaje izvaja do bolečine. 

 

📣IV. SIMBIOZA GIBA 2021 NAGRADNI NATEČAJ

Skozi celoten mesec maj vas vabimo, da s svojimi foto, video in literarnimi prispevki sodelujete tudi pri izvedbi Simbioza GIBA 2021 nagradnega natečaja, ki letos poteka na temo SKRB ZA DOBRO DUŠEVNO IN FIZIČNO POČUTJE V ČASU EPIDEMIJE COVID-19. Vaše prispevke pričakujemo na elektronski pošti: simbiozagiba@simbioza.eu.

💃III. GIBA IZZIV

V tokratnem izzivu vam predlagamo zabavo oziroma PLES. Tako je, zabavo si lahko pripravimo kjerkoli, kadarkoli, ne glede na to, da smo sredi epidemije! Prižgimo si radio, nastavimo si svojo ljubo pesem in zaplešimo (lahko tudi z osebami iz našega mehurčka, ali na prostem ob upoštevanju razdalje in drugih ukrepov)! Videli boste, da je ples še kako resen šport po katerem smo ravno tako utrujeni! Če želite s svojim plesom sodelovati v žrebanju za prisrčno nagrado, imate teden dni časa, da izziv opravite in nam pošljete foto ali video dokaz opravljenega na simbiozagiba@simbioza.eu

💫III. GIBA NAVDIH

Zaradi vašega navdušenja nad pozdravom soncu, ki smo vam ga pripravili pretekli teden, tokrat v navdihu nadaljujemo z osnovnimi joga položaji, ki so primerni za vse generacije! Umirite se in začutite svoje telo – boljše se boste počutili in lepše boste preživeli dan!

💗III. GIBA MIT ali RESNICA

Tokrat želimo z GIBA MIT-om ali RESNICO opozoriti na pomen odnosov, ki jih ljudje gojimo za naše duševno zdravje! Odnosi v katere vstopamo in jih na tak ali drugačen način vzdržujemo, so vsekakor nekaj čemur moramo posvetiti veliko naše pozornosti, saj tvorijo pomembno komponento duševnega zdravja!

🎁SIMBIOZA GIBA 2021 NAGRADNI NATEČAJ

Skozi celoten mesec maj vas vabimo, da s svojimi foto, video in literarnimi prispevki sodelujete tudi pri izvedbi Simbioza GIBA 2021 nagradnega natečaja, ki letos poteka na temo SKRB ZA DOBRO DUŠEVNO IN FIZIČNO POČUTJE V ČASU EPIDEMIJE COVID-19. Vaše prispevke pričakujemo na elektronski pošti: simbiozagiba@simbioza.eu.

V kolikor imate kakšno vprašanje ali bi nam želeli karkoli sporočiti, smo vam vedno na voljo na elektronskih naslovih simbiozagiba@simbioza.eu ali sola@simbioza.eu

Vabimo vas, da sledite našim objavam tudi na naši:

 

P.S.: Ne glede na to, da so razmere v državi še vedno resne, vas vabimo, da izkoristite sončno pomlad in se na varen način, ob upoštevanju minimalne razdalje vseeno poskusite medgeneracijsko gibati v naravi, bodisi z ljudmi iz svojega mehurčka ali z drugimi, seveda, ob upoštevanju vseh ostalih epidemioloških ukrepov in omejitev.

II. GIBAlni IZZIV

S tokratnim GIBAlnim izzivom vas vabimo v naravo, prepustite se sprehodu po bližnjem gozdu v vaši okolici, opazujte kako se podoba dreves in rastja spreminja in dovolite naravi, da vas (p)ozdravi. Časa za sodelovanje v izzivu imate teden dni (do naslednjega ponedeljka) – sodelovanje pa poteka tako, da nam pošljete dokaze opravljenega izziva (foto dokaz vašega sprehoda) na naš elektronski naslov simbiozagiba@simbioza.eu in tako sodelujte v žrebu za krasno simbolično nagrado! 

💪II. GIBAlni NAVDIH

V tokratnem GIBAlnem navdihu vas želimo navdušiti za aktivnost, ki najbolje ponazarja vodilo naše letošnje GIBA akcije – skrb za duševno in fizično zdravje. Prepričani smo, da ste za pozdrav soncu že vsi slišali, toda ali poznate vse blagodejne učinke njegovega vsakodnevnega izvajanja? Poizkusite na tak način začeti vaše jutro in zagotavljamo vam, da vam bosta um in telo hvaležna!

🙇💆II. GIBAlni MIT ali RESNICA

S tokratnim GIBAlnim mitom oziroma resnico želimo  dokončno ovreči prepričanje, da naše zdravje sestoji zgolj iz dobrega počutja fizičnega telesa. Če kdaj, bi morali ravno v preteklih mesecih spoznati, da zdravje brez psihičnega zdravja in blagostanja ne obstaja! Poleg fizične obstaja tudi enako pomembna psihična, čustvena kondicija, ki je predpogoj za spoprijemanje z življenjskimi ovirami in skrbmi. 

🎁SIMBIOZA GIBA 2021 NAGRADNI NATEČAJ

Skozi celoten mesec maj vas vabimo, da s svojimi foto, video in literarnimi prispevki sodelujete tudi pri izvedbi Simbioza GIBA 2021 nagradnega natečaja, ki letos poteka na temo SKRB ZA DOBRO DUŠEVNO IN FIZIČNO POČUTJE V ČASU EPIDEMIJE COVID-19. Vaše prispevke pričakujemo na elektronski pošti: simbiozagiba@simbioza.eu.

 Vabimo vas, da sledite našim objavam tudi na naši:

 

P.S.: Ne glede na to, da so razmere v državi še vedno resne, vas vabimo, da izkoristite sončno pomlad in se na varen način, ob upoštevanju minimalne razdalje vseeno poskusite medgeneracijsko gibati v naravi, bodisi z ljudmi iz svojega mehurčka ali z drugimi, seveda, ob upoštevanju vseh ostalih epidemioloških ukrepov in omejitev.

1.     GIBAlni IZZIV:

 

Vsak teden vam bomo zastavili poseben GIBAlni izziv s katerim vas želimo spodbuditi, da gibamo skupaj, četudi bomo narazen. V prvem tednu naše akcije vas tako izzivamo, da napravite 10 000 korakov! Časa za sodelovanje v izzivu imate teden dni (do naslednjega ponedeljka) – sodelovanje pa poteka tako, da nam pošljete dokaze opravljenega izziva (fotografijo števca korakov oziroma kakšen drug foto dokaz) na naš elektronski naslov simbiozagiba@simbioza.eu in tako sodelujte v žrebu za krasno simbolično nagrado! 

 

Ne glede na to, da so razmere v državi še vedno resne, vas vabimo, da izkoristite sončno pomlad in se na varen način, ob upoštevanju minimalne razdalje vseeno poskusite medgeneracijsko gibati v naravi, bodisi z ljudmi iz svojega mehurčka ali z drugimi, seveda, ob upoštevanju vseh ostalih epidemioloških ukrepov in omejitev.