KDAJ IN KJE: Potekal bo 3 dni v učilnici za geografijo (U25).

  • Začeli bomo v torek (23. 5.) ob 13.30, ko bodo tekmovali učenci razredne stopnje do 14.45.
  • Nadaljevali bomo v četrtek (25. 5.) ob 13.15, ko bodo tekmovali učenci predmetne stopnje in učenci razredne stopnje, ki niso bili izločeni. Tekmovali bodo do 14.50.
  • Tekmovanje bomo zaključili v petek (26. 5.), ko se bodo soočili najboljši 3 učenci s predmetne stopnje in najboljši 4 učenci z razredne stopnje.

POTEK IN PRAVILA: Učenci bodo ob prihodu na tekmovanje izžrebali številko in tako izvedeli, za katero mizo igrajo in s kom. Kdor bo zamudil, ne bo mogel tekmovati. Učenec se nato usede za določeno mizo in vljudno počaka na navodila. Eden izmed pomočnikov nastavi šahovsko uro ter  izžreba, kateri igralec igra z belimi figurami.

Igralci bodo za vse poteze prejeli 15 min. Tekmovalec zmaga, če nasprotniku zada šah-mat ali pa če nasprotniku zmanjka časa. Igralec je diskvalificiran, če ne upošteva pravil in naredi neveljavno potezo.

Ko končate s partijo, z dvigom roke pokličete pomočnika, ki vam da nadaljnja navodila.

Če pride do izenačenja pri tekmovalcih razredne stopnje, tekmovalca rešujeta šahovski kviz. Tekmovalca si ogledata končnico igre, kjer lahko igralec da šah v eni potezi. Zmaga tisti, ki prvi odgovori pravilno.

Če pride do izenačenja pri tekmovalcih predmetne stopnje, tekmovalca odigrata hitropotezni šah pri katerem igralca prejmeta za vse poteze samo 3min.

Tekmovalec, ki izgubi, je izločen in je s tekmovanjem zaključil. Igralec, ki je zmagal, pa se uvrsti v naslednji krog.

Zmagovalca z razredne in s predmetne stopnje bosta prejela naziv šahista šole in nagrado.

Želimo vam veliko sreče in uspeha.

Se vidimo.

 Mark Lačen