VARSTVO OTROK NA DOMU

V času, ko javno življenje ugaša, nekateri starši še zmeraj delate v organizacijah, ki so nujno potrebne za delovanje naše družbe in države v izrednih razmerah. Na Mestni občini Ljubljana so se zato odločili, da bodo v sodelovanju z vrtci in šolami organizirali varstvo otrok na domu prosilca (staršev otroka) ali pa na domu prostovoljca, skladno z dogovorom med staršem in prostovoljcem.  Tako otroci kot prostovoljci morajo biti zdravi in ne smejo kazati bolezenskih znakov.

Do varstva otrok na domu ste upravičeni starši predšolskih otrok in učencev od 1. do 5. razreda, pri čemer sta oba starša zaposlena v eni od naštetih organizacij v nadaljevanju in imata razporeditev dela v isti izmeni. Prvenstveno pomagamo zagotoviti varstvo zdravnikom, medicinskim sestram in drugemu medicinskemu osebju, ki so nepogrešljivi v zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše občane ter zavodih za varovance s posebnimi potrebami, nato nepogrešljivim delavcem v energetiki in komunikacijskih podjetjih, komunalnih in servisnih službah, oskrbi ter operativcem v Slovenski vojski in Slovenski policiji. Nadaljnji pogoj za vključitev otroka v varstvo je, da otrok že do sedaj obiskuje vrtec ali šolo v Ljubljani.

Za vse ostale otroke, ki niso vključeni v javne vrtce in javne šole v Ljubljani, in starši nujno potrebujejo varstvo, priporočamo, da se za varstvo obrnejo na vodjo institucije, v katero je otrok vključen (npr. zasebni vrtci in šole). MOL bo zanje organizirala prostovoljce preko Zveze prijateljev mladine Moste Polje.

Vsem staršem, ki potrebe še niso sporočili, svetujemo, da to nemudoma storijo tako, da svoje potrebe sporočijo na kontaktni  elektronski naslov ravnateljice ali ravnatelja vrtca oziroma osnovne šole na naslov irena.babnik@os-smartno.si.