S tole idilično sličico pri jezeru Jasna v Kranjski gori so se naši učenci (in njihovi starši starši), ki so sodelovali v izmenjavi z učenci iz španskega kolidža La Purisima Hermanas Franciscanas iz Valencije, v petek poslovili drug od drugega in si s simbolično gesto sajenja semen v lončke prijateljstva obljubili, da bodo nove prijateljske vezi, ki so se stkale v tednu izmenjave skrbno negovali naprej ter še okrepili z novo izmenjavo v januarju, ko bomo La Purisimo za en teden obiskali mi.

V četrtek in petek so se španski učenci v dopoldanske času družili z našimi devetošolci ob igranju bowlinga in biljarda, popoldan pa so imeli delavnice na temo recikliranja in vrta. Starši naših učencev, ki sodelujejo v izmenjavi, so se resnično izkazali in v prostorih gospodinjske učilnice organizirali gurmansko pogostitev s tipičnimi slovenskimi jedmi in sladicami. Mislim da ni potrebno posebej poudarjati, da Španci kar niso mogli prehvaliti vseh okusnih domačih dobrot.

 

V petek so si učenci iz La Purisime v 9. b razredu ogledali učno uro pri kemiji, v 7. b pri angleščini, v 9. a pri biologiji. Prisostvovali so tudi pri požarni vaji. Zadnjo učno uro so pri pouku angleščine v 9. a blogali in spoznavali biodiverziteto v Sloveniji. Ob preizkušanju v interaktivnem kvizu o Sloveniji, ki so jim ga pripravili naši učenci, pa presenečeno ugotovili, da se je v Sloveniji rodila žena ameriškega predsednika Melania Trump in da sta svetovno znano aplikacijo znamenitega mucka Toma idejno razvila slovenska zakonca. Za zaključek smo posneli še video o projektnem tednu, kjer učenci naše šole govorijo špansko, Španci pa slovensko in se ob tem seveda neizmerno zabavali. Teden je minil tako hitro, da so se učenci kljub petkovem popoldanskem druženju, kjer so v družbi staršev učence iz La Purisime odpeljali na Gorenjsko, da so se lahko med drugim povzpeli na našo velikanko pod Poncami, zelo težko ločili drug od drugega in se poslovili šele v večernih urah, ko so jih naši starši pripeljali nazaj v hotel. Stkane prijateljske vezi pa bomo ponovno krepili z izmenjavo v Valenciji, ki bo januarja 2020.