V torek, 16. 4. 2024, smo imeli uradno otvoritev prvega marteloskopa v osrednji Sloveniji. Na pobudo raziskovalno-inovacijskega projekta MULTIPLIERS, ki ga financira EU, se je gozd na pobočju Šmarne gore spremenil v učilnico na prostem. Marteloskop je »gozdna učilnica«, kjer so vsa drevesa označena, izmerjena in locirana na digitalnem zemljevidu. Zabeležene informacije o lokaciji je mogoče nato vizualizirati s programsko opremo, ki deluje na mobilnih napravah, kot so tablice ali pametni telefoni, in na ta način najti aplikacijo za izobraževanje in usposabljanje neposredno v gozdu. Gozd so v okvirju projekta s skupnimi močmi vzpostavili Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani, Zavod za gozdove Slovenije, Osnovna šola Šmartno pod Šmarno goro, Mreža Integrate in Evropski gozdni inštitut. Marteloskop je bil zasnovana za poučevanje učencev o pomenu gozdov, njihovi biotski raznovrstnosti – kot so pestrost drevesnih vrst, ptic, gliv in žuželk – pa tudi o različnih ekosistemskih storitvah, ki jih gozdovi zagotavljajo – vključno z zaščito tal, rekreacijo, urejanjem vode in blažitvijo podnebnih sprememb.

Torkovo srečanje smo pričeli na Osnovni šoli Šmartno pod Šmarno goro, kjer je ravnateljica Irena Babnik sprejela pri projektu sodelujoče predstavnike iz Cipra, Nemčije, Italije, Španije, Švedske in Slovenije.

Po kratki predstavitvi šole in prijetnemu uvodnemu srečanju smo se odpravili na pobočje Šmarne gore. Na kratko je prof. dr. Gregor Torkar predstavil projekt Multiplayer. Po predstavitvi so učenci naravoslovnega krožka iz 6. in 7. razreda v angleškem jeziku izvedli tri delavnice.

Najlepša hvala vsem, ki ste sodelovali pri dogodku. Na tem mestu bi se rada zahvalila lastniku gozda Marku Bitencu.

mag. Andreja Dolenec, prof. bio. in kem.