Agencija za varnost prometa v sodelovanju s Policijo med 6. in 12. marcem 2023 izvaja nacionalno preventivno akcijo, s katero ozavešča o pomenu pripetosti med vožnjo.

Uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrtni izid nesreče kar za polovico. Skoraj za enak odstotek se z uporabo varnostnega pasu zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe, tveganje za nastanek lažjih poškodb pa za skoraj četrtino – tako pri voznikih kot pri sopotnikih. Nikakor pa ne smemo pozabiti na tiste na zadnjih sedežih, v večini so to seveda najmlajši. Vsaka policijska uprava bo v tem času izvedla po en poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov ter ustreznega zadrževalnega sistema, sicer pa bodo policisti aktivnosti v zvezi z akcijo izvajali poostreno tudi ob rednem delu. Pri nadzoru bodo policisti ugotavljali tudi uporabo naprav in opreme, ki ovirajo vidno ali slušno zaznavanje med vožnjo. V lanskem letu je Policija ugotovila 40.868 kršitev neuporabe varnostnih pasov, v letu 2021 pa 46.811. Po začasnih podatkih je Policija letos ugotovila že 6.491 kršitev neuporabe varnostnih pasov. Poleg tega je bila v letu 2022 ugotovljena 4.701 kršitev, povezana z neuporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih, leta 2021 je bilo teh kršitev 5.832 kršitev, letos pa že 840. Tudi opazovanje pripetosti, ki ga je Agencija za varnost prometa izvedli lani, kaže zaskrbljujoč trend, saj je za skoraj 6 odstotnih točk upadla pripetost pri mlajših otrocih na zadnjih sedežih.

Agencija in Policija pozivata vse voznike, naj vedno in brez izgovorov poskrbijo za dosledno pripetost vseh potnikov na vsaki, tudi najkrajši poti. Pri najhujših posledicah prometnih nesreč je namreč vedno znova ugotovljeno, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledno uporabljali varnostni pas. Z močjo rok in nog bi se lahko zadržali v sedežu le pri trku s hitrostjo do 7 km/h!

(Vir: https://www.avp-rs.si/en-klik-varnostnega-pasu-vam-lahko-resi-zivljenje/)